Nieuws

Openingswoord Jean-Paul van Beuningen

Lees nu het openingswoord van onze nieuwe voorzitter op de ALV

 

 

 

En dan ben je ineens voorzitter van de leukste vereniging van Beers. Dat is een hele eer.

 

Voor degenen die mij niet kennen, ik ben Jean-Paul van Beuningen, 39 jaar en woonachtig in Cuijk. Ik ben getrouwd met Wietske en heb een dochter, Sofie van 10, en een zoon, Tom van 8.

Volgens mijn beleving ben ik hier al lid sinds mijn twaalfde. Ik kom hier in ieder geval al mijn hele leven. Dat komt door mijn vader, Jan, hij heeft hier al menig duel op leven en dood uitgevochten.

 

Karin wil ik hartelijk bedanken voor haar inzet de afgelopen 7 jaar. En natuurlijk Nancy als penningmeester. Nancy zal zeker in het begin achter de schermen nog actief blijven om ons bij te staan in de financiële rompslomp van Play Back. Karin zal in haar vrijwilligersrol eveneens behouden blijven voor de club. Daar zijn wij als bestuur erg blij mee.

 

Op de laatste bestuursvergadering eind februari werd bekend dat Erik van Heumen wil aansluiten als nieuw bestuurslid, ook daar zijn we erg blij mee. Als er iemand is met een helikopterview op onze vereniging dan is Erik het wel.

 

Voorzitter zijn, wat houdt dat nu eigenlijk in en wat wordt er van mij verwacht? Op de website van de KNLTB ben ik gaan zoeken naar een taakomschrijving. Bovenaan staat “het ontwikkelen van een visie voor de vereniging”. Vanaf november loop ik nu mee met het bestuur. Ik denk dat Ronny, Margreet en Johan nu al gek van mij zijn geworden met alle pdf-bestanden, presentaties en linkjes die ik heb aangeleverd met nieuwe ideeën, thema`s en aandachtsvelden om tot die visie te komen.  De komende tijd ga ik daarmee verder aan de slag en zal ik jullie daarover blijven informeren.

 

Ik heb mij onder meer laten inspireren door het Jaarcongres van de KNLTB dat ik afgelopen november samen met Nikky Loeffen heb bezocht alsmede door succesverhalen van andere verenigingen. Veel verenigingen kampen namelijk met dezelfde problemen en uitdagingen als wij. De KNLTB ontwikkelt doorlopend tools om die problemen te tackelen.

 

Nederland Tennisland is de slogan van de KNLTB. Tennis is namelijk gezond, bij tennis heb je de vrijheid, tennis is uitdagend, tennis is gezellig, tennis draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling, tennis is een veilige sport, tennis is een echte familiesport, tennis is spannend, tennis zorgt voor plezier en tot slot: tennis een life time sport.

Een tennisvereniging staat verder voor saamhorigheid en solidariteit. Die elementen zorgen ervoor dat je lid bent of wordt van een vereniging.

 

Filmpje KNLTB over Nederland Tennisland klik hier

 

Nederland telt 1.651 verenigingen met ruim 558.000 leden. Daarnaast tennissen nog eens 400.00 mensen niet in verenigsverband. Daarmee is tennis de 2e sport van Nederland.  

Ik ben gaan kijken naar de cijfers binnen Play Back. Play Back telt 180 leden, waarvan 21 jeugdleden. 110 leden daarvan komen uit Beers. Beers heeft volgens de laatste volkstelling 1.676 inwoners. 6,5% van de inwoners uit Beers is daarmee lid van onze vereniging. Dat is 61% van ons ledental. Opvallend: door het vertrek van Karin en Nancy woont geen enkel bestuurslid meer in Beers.

54 leden komen uit Cuijk. Cuijk heeft volgens diezelfde telling 18.169 inwoners. 0,29% is daarmee lid van Play Back. Dat is 30% van ons ledental. Een belangrijke groep dus binnen onze club. Met de Heeswijkse Kampen als de groeikern zouden we ons daar nog meer kunnen profileren.

 

Deze cijfers geven aan dat er rek in het ledental moet zitten. Hoe gaan we dat bewerkstelligen? Terugkomend op de visie van de club licht ik enkele tools onderstaand uit, zoals maar niet uitsluitend:

 • Het belang van een goede actieve trainer en het belang bij ondersteuning van activiteiten zoals Tennis alles in 1 (je gaat niet op tennisles maar op tennis, net als bij voetbal) / tenniskids@school / promotie via tenniskrijt / Zomerchallenge (andere verenigingen binnen Beers benaderen, ook door jou als lid van die andere vereniging en ambassadeur van Play back) / familietennis / toss avonden.
 • Samenwerking met omliggende tennisverenigingen zodat we de krachten kunnen bundelen en de activiteiten voor een grotere groep kunnen aanbieden.
 • Het belang van het creëren van clubmomenten: door meer activiteiten krijgen leden meer binding. Het blijkt dat 34% van de nieuwe leden na 2 jaar opzegt wegens te weinig binding met een club. Een verenigingsapp voor nieuwe leden zodat ze elkaar kunnen vinden zou daarbij kunnen helpen. Of een commissie Warm Welkom.  
 • Het belang van een activiteitencommissie. Of laagdrempeliger: deelname in een activiteitenpoule zodat je niet verplicht bent het hele jaar alles te moeten dragen: bijvoorbeeld door het organiseren van een pub quiz, familietoernooi of ten minste eens per kwartaal een leuke tennisdag a la Guten Rutsch of Carribbean toernooi. Of een uitdaging creëren voor competitieteams om een leuke (avond)activiteit te organiseren: een speciaalbieravond, ludieke bingo of spelletjesavond.
  Kortom: ben je creatief en wil je hieraan bijdragen, stuur mij een email. Denk je van “ja maar ik wilde dat eerst al doen maar niemand wilde dat verder met mij oppakken” of “er kwam niemand opdagen bij de door mij georganiseerde activiteit”, schroom niet en blaas je ambities nieuw leven in!
 • Gewoon doen is dus het toverwoord.
 • Het belang van een goede publiciteitscommissie:  laten zien wat wij als vereniging aan het doen zijn, niet alleen aan de leden zelf maar ook vooral aan niet leden. Nog meer de online publiciteit zoeken zodat men denkt: nou dat is een leuke en actieve vereniging, ik word lid!
 • Het belang van het benadrukken van de maatschappelijke functie en de vergrijzing omarmen: Oldstars tennis is daarvoor het nieuwe product van de KNLTB per augustus 2019. Dat kun je bijvoorbeeld combineren met een kaartmiddag/ ochtend zodat het nieuwe leden oplevert die het paviljoen als ontmoetingsplek kunnen gebruiken. We hebben genoeg ouderen binnen de vereniging die dit zouden kunnen ondersteunen en nu al maatschappelijk betrokken zijn en in verbinding staan met die ouderen.
 • Open dag tijdens de Nationale Sportweek organiseren, we zetten onze deuren open voor eenieder.
 • Baan 4 en herbestemming daarvan: als bestuur gaan wij de (on)mogelijkheden van padel onderzoeken. Padel is de sport in opkomst, De laagdrempeligheid van het spel, de mogelijkheden van verhuur van de banen en de trek van 25 – 45 jarigen naar de club zorgen bij andere clubs voor een succesformule.
 • Een aantrekkelijke jaarkalender publiceren zodat de leden de data met activiteiten tijdig vrij kunnen houden in hun agenda zodat er een ideale opkomst mogelijk is.

 

Tot slot wil ik benadrukken dat de ambassadeurs van de vereniging de leden van Play Back zelf zijn. Promoot de club dan ook binnen je eigen kring en online en zorg op de vereniging voor een positieve vibe. Eigenaarschap van je eigen lidmaatschap.

 

En dan gaan we nu het clublied zingen!

 

Ik dank jullie voor jullie aandacht. 

 

Sportieve groet,

 

Jean-Paul van Beuningen

 

Email: voorzitterplayback@gmail.com

Telefoon: 06-33324907

 

« Terug

» Nieuws archief